[Garnalennet] vaarbijdrage

Janny en Gerard du Bois indeweer op hetnet.nl
Do Mrt 12 21:44:53 CET 2009


Hallo Garnalen,



na alle discussies over de vaarbijdrage nog eens het standpunt van het Watersportverbond, zoals dat afgelopen vrijdag tijdens een congres, over dit onderwerp op de Hiswa, werd verwoord



groeten, Janny du Bois.



de toespraak:

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om een toelichting te geven op het onlangs gewijzigde standpunt van het Watersportverbond ; dit standpunt heeft u wellicht al uit de pers vernomen.

Maar daarnaast wil ik ook een toelichting geven op de overwegingen welke voor ons hebben geleid tot deze aanscherping van ons standpunt.

 

Het Watersportverbond zegt uit volle overtuiging: Nee, tegen de voorstellen zoals verwoord in het advies van de Taskforce.

 

U weet dat wij in het verleden positief kritisch hebben gekeken naar de plannen om tot een vorm van private financiering ten behoeve van de recreatieve watersport te komen. Positief kritisch , omdat wij er altijd van uitgingen dat met onze wensen en eisen rekening zou worden gehouden in de voorstellen. Dit positief kritisch meedenken omschreven wij intern als : Ja, wij zijn accoord met een vaarbijdrage, mits.... 

En dat mits sloeg dan op een beperkt aantal,  maar voor onze leden zeer belangrijke zaken , welke naar onze mening vereist waren om enig draagvlak te creëren bij onze achterban.

 

Deze stellingname hebben wij nog in 2005 verwoord richting onze leden op een Algemene Ledenvergadering.

 

In het najaar van 2008, toen de geluiden over de mogelijke invoering van een vaarbijdrage steeds luider werden hebben wij, mede door de signalen van de bij ons aangesloten verenigingen, dit standpunt gewijzigd in : Nee, tenzij...en dan weer met ongeveer dezelfde voorbehouden.

 

Je kunt van mening verschillen over de vraag of een Ja, mits.. dezelfde inhoudelijke betekenis heeft als een Nee, tenzij.. maar hier zit een gradueel ,maar wel belangrijk , verschil in: de positieve grondhouding werd gewijzigd in een negatieve grondhouding, maar die nieuwe stellingname gaf nog wel ruimte tot beschouwing en bespreking.

 

In januari 2009 verschijnt vervolgens het advies van de Taskforce en dat advies slaat bij onze leden in als een bom. Niet alleen wordt  geen rekening gehouden met onze wensen en voorbehouden , maar er staan zaken in het advies die naar onze mening niet onderbouwd zijn, niet uitvoerbaar zijn en niet passend zijn binnen de sfeer en houding van de watersport-recreant.

 

Blijkbaar heeft ook de Taskforce zelf twijfels bij de haalbaarheid van haar advies; hoe anders kan ik verklaren  dat onder punt 4 van de conclusies en aanbevelingen van dit advies is gesteld dat goede informatie en communicatie doorslaggevend is voor de maatschappelijke haalbaarheid. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met andere woorden: blijkbaar moet goede communicatie de watersporter er van overtuigen dat dit advies goed voor hem is en gaat het niet meer om de inhoud en de gevolgen daarvan voor de watersport.

 

Het rapport gaat daarmee voorbij aan waar het feitelijk om gaat: een forse lastenverzwaring in een tijd waarin dit absoluut ongewenst is en ook niet verkoopbaar, al zou je er een uitgebreide reclamecampagne voor gaan optuigen. En dat in het rapport dan gesteld wordt dat de vaartuigbelasting wordt afgewezen maar er wel een hoge vaarbijdrage komt wordt door onze leden ervaren als een te simpele voorstelling van zaken:  het komt in elk geval wél uit de portemonnee van de recreant.



Terug naar de inhoudelijkheid van het Taskforce-advies: binnen het bestuur van het Watersportverbond was in januari 2009 na ontvangst van het advies duidelijk dat op onze aandachtspunten niet juist is geacteerd door de Taskforce. Maar, wij hebben te maken met een achterban en die achterban zou wellicht daar anders over kunnen denken.

 

Wij hebben daarom niet alleen een speciale mailbox geopend voor reacties maar daarnaast ook 3 landelijke ledenraadplegingen gehouden. Op deze raadplegingen hebben wij de historie, de argumenten vóór en tegen, plus de achtergronden van een in te stellen Blauwfonds objectief en zonder waardeoordeel in een presentatie verwoord. Wij hebben gelegenheid gegeven tot een uitvoerige gedachtewisseling en voorts zijn we overgegaan tot een schriftelijke inventarisatie van de meningen .

 

Het zal u niet verrassen: onze leden hebben zich massief tegen het advies van de Taskforce uitgesproken. Ik vind het hier niet de juiste plek en tijd om alle genoemde bezwaren kenbaar te maken, dat zou teveel tijd van dit gezelschap vragen. Maar neemt u van mij aan  dat op praktisch alle 12 conclusies en aanbevelingen uit het advies ernstige en voor ons onoverkomelijke bezwaren zijn vastgesteld.

 

Een rapport,  waar op alle onderdelen gefundeerde kritiek door de watersportsector is te leveren, leent zich vervolgens niet meer als discussiestuk met als doel te bezien in hoeverre er aanpassingen op de conclusies en aanbevelingen gemaakt zouden kunnen worden; de gehele opbouw en filosofie achter dit advies zou dan gewijzigd moeten worden en het is niet aan ons daar een aanzet toe te geven. Derhalve heeft nu een genuanceerde bespreking van alle 12 onderdelen, plus de voorgestelde rekenmethodiek, plus de hoogte van het rekenvoorbeeld, weinig zin.

 

Wij zijn van mening dat, zo er al sprake geweest zou zijn bij onze leden van een positieve insteek voor een eventuele vaarbijdrage,  door dit advies het momentum gepasseerd  is om nu  tot enig draagvlak voor dit rapport bij onze leden te kunnen komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar hoe moet dat dan met een eventueel op te richten Blauwfonds ? Wij hebben deze vraag expliciet gesteld aan onze leden tijdens de genoemde raadplegingen. Immers, het Convenant uit 1992, waar ook het Watersportverbond haar handtekening onder heeft gezet, spreekt van een voornemen tot substantiële financiering door private partijen.

 

Niet alleen de wereld om ons heen is sterk veranderd in die 17 jaar, ook onze watersporters hebben andere wensen en eisen gekregen. Andere tijden, andere mensen, andere wensen, nog los van de huidige financiële crisis. Is hetgeen wij toen wilden nu nog wel een valide uitgangspunt ?

 

Onze leden zijn niet alleen onze wedstrijdzeilers, maar zeker ook de recreatieve watersporter. Die groep neemt een zeer grote plaats in binnen ons Watersportverbond en zijn met recht wat je noemt: pleziervaarders.

 

Die pleziervaarders vinden: het is even genoeg voor dit moment. Natuurlijk bestaat er de lijst met knelpunten in het toervaarnet zoals opgesteld , en natuurlijk zijn dat zeer valide knelpunten. En natuurlijk zijn er op het terrein van veiligheid en milieu stappen voorwaarts te maken. Maar we weten toch dat, zodra er knelpunten aan de bovenkant zijn opgelost, er nieuwe knelpunten onderaan de lijst weer bijkomen. Met andere woorden: wensen en goede activiteiten zullen er altijd blijven. 

 

Er ligt een grote taak bij de overheden om zorg te dragen voor een veilig toervaartnet, naast het op peil houden van alle voorzieningen. Dáár blijft liggen de bestuurlijke- en financiële verantwoordelijkheid voor het vast te stellen en uit te voeren beleid.

 

Uit onze ledenraadplegingen komt het signaal: wij hebben geen interesse in een Blauwfonds dat er toe zal leiden dat er een vaarbijdrage wordt berekend zoals nu door de Taskforce is voorgesteld. Wij schatten in dat er op dit moment bij onze leden geen bereidheid meer is om een algemeen en breed opgezet stimuleringsfonds te vormen voor verbeteringen en het oplossen van knelpunten in zijn algemeenheid. 

 

Wij willen echter die aanwijzing van onze leden verder bestuderen en de mogelijke gevolgen daarvan trachten op een rij te krijgen. Dat neemt niet weg dat wij daarnaast binnen de SRN zullen blijven acteren om zodoende een bijdrage te blijven leveren aan haar doelstellingen.

 

Het Watersportverbond ziet derhalve uit naar de uitnodiging van onze minister en zal haar dan inlichten over ons standpunt  inzake het Advies van de Taskforce Gabor.
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is verwijderd...
URL: http://sigmund.vandervlis.nl/pipermail/garnalennet/attachments/20090312/b51f6869/attachment.htm 


Meer informatie over de Garnalennet maillijst