[Garnalennet] borden op Engelsmanplaat en het Rif verwijderd

janny gerard du bois indeweer op hetnet.nl
Vr Sep 6 15:15:12 CEST 2013


Arjen Dijkstra, bemanning van de Krukel, meldt hetvolgende: 

 

 

Op zondag 1 september is er door de vogelwachters van de Engelsmanplaat een inventarisatie van de broedkolonie op het rif gehouden. Op deze dag werden er nog een aantal van 7 jonge dieren waargenomen welke in de kolonie zaten. Er is toen besloten om de bebording welke op het rif staat te handhaven. Op donderdag 5 september is er weer een ronde gemaakt en op die dag werd er nog 1 jong dier waargenomen. Op vrijdag 6 september is er na overleg tussen de vogelwachters, Staatsbosbeheer Ameland en de bemanning van de Krukel dan ook besloten dat de borden verwijderd gaan worden. De vogelwachters beginnen dit weekend met het verwijderen en verwachting is dat de borden uiterlijk dinsdag 10 september alle verwijderd zijn. Omdat de borden op dit moment dus geen broedkolonie meer markeren kan men deze borden bij deze negeren. Met andere woorden, de borden staan er wellicht nog wel, maar men mag het gebied in de periode rond laagwater weer vrij betreden.

 

In voorgaande jaren werden de borden vaak iets eerder verwijderd. Reden dat het dit jaar later gebeurt is dat de nesten tijdens de eerste broedpoging voor een groot deel weg gespoeld zijn. De noordse sterns en de dwergsterns zijn toen een week later weer begonnen. Een goede 2 weken daarna zijn er ten westen van de eerste kolonie nog een aantal visdiefjes bijgekomen. Destijds is de bebording daaraan aangepast. De uiteindelijke kolonie besloeg dan ook het grootste deel van het rif, terwijl dat in voorgaande jaren alleen het oostelijke deel betrof.

 

Ruwe broedresultaten:

 - Noordse stern.      169 paartjes

- Visdief            25 paartjes

- Dwergstern        22 paartjes

- Scholekster        5 paartjes 

- eidereend          2 paartjes

- Strandplevier       1 paartje(weggespoeld, niet meer waargenomen)

 

Engelsmanplaat:

 

De borden welke in mei op de Engelsmanplaat werden geplaatst zijn begin juni verwijdert door de vogelwachters en de bemanning van de Krukel. De kolonie is in die tijd meerdere keren overspoeld geraakt en de sterns hebben zich niet weer gevestigd. 
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <http://sigmund.vandervlis.nl/pipermail/garnalennet/attachments/20130906/48967398/attachment.html>


Meer informatie over de Garnalennet maillijst