[Garnalennet] Toertocht Ameland zaterdag 1 en zondag 2 september

Fred Matthee f.matthee op upcmail.nl
Zo Aug 26 08:16:11 CEST 2018


Relevante data: HW Lauwersoog 14.56 uur NAP +112 cm,  HW Holwerd 14.40 uur NAP+111. De volgende dag (Zondag) HW Lauwersoog 15.36 uur NAP+112, HW Holwerd 15.16 uur NAP +106
PALAVER: Voorgaande avond, Vrijdag 31 Augustus om 19 uur in het Roode Hooft.  
Alwaar routebespreking. Afhankelijk van aantal en diepgang van deelnemende schepen en niet te vergeten: HET WEER, kunnen we kiezen voor een route door de "Amasus geul"; grofweg van de Fw5, min of meer  rechtstreeks aansturen op de punt van Holwerd. Diepte 120 cm boven LAT, Mogelijk moet daar op de motor gevaren worden, waarna de route van de veerboot Holwerd-Ameland gevolgd wordt tot de  VA 33, waar we weer een stuk kunnen afsteken, waarna we bij de VA19 weer in betond, en wat ruimer water komen . Afsteken natuurlijk altijd op eigen risico, afhankelijk van eigen individueel inzicht. (diepgang? op tijd?). Het getij is afnemend d.w.z. de komende dagen neemt de omvang van de rijzing af;  er komt  minder water!  Als u vast komt te zitten dan kan dit wel eens lang duren! NB: Voor vroege vogels is zaterdagochtend het benutten van afgaand water een optie, gevolgd door een tijstop (koffie en vroege lunch) in de Paesens Rede tot latere zeilers en/of opstomers zichtbaar worden vanaf Lauwersoog. U moet dan wel Vrijdag voor het palaver door de sluis en meren in de buitenhaven. Voor het palaver moet u dan een stukje lopen.  
Vertrek: 10.00 uur door de sluis; 10.30 uur uit de buitenhaven. Ongeveer een uur later zijn we op Paesensrede, weer anderhalf uur later bij de Fw5. Uiterlijk 1 uur voor HW kunnen we nog gaan afsteken via de "Amasus geul", gezien het afnemende tij, is het beter 1/2  uur meer speling aan te houden. Nog voor HW bereiken we dan, bij Holwerd, weer diep water. Zonder verdere (diepte) problemen kunnen we verder de geul volgen, tot de haven van Ameland.  
Met name het eerste stuk van de vaargeul vanaf Holwerd is nauw! Het is belangrijk daar niet dicht opeen te varen, houd ruime afstand van elkaar zodat gelegenheid ontstaat om, indien nodig, uit te wijken voor de veerboot! 
Retourtocht naar eigen inzicht, dan wel kiezen om bv via de Blauwe Balg verder te gaan richting Terschelling. Indien gewenst kunnen we de retourtocht doorspreken. Eén en ander te regelen op het palaver vooraf of/en in het restaurant bij de haven van Ameland. We stellen voor daar gezamenlijk te eten.  's Avonds om 19 uur lijkt een goed haalbare tijd!  Indien we, bij het Palaver vooraf, daartoe besluiten moeten we uiterlijk vrijdagavond reserveren! 
Aanmelden bij Bernard Kok via mail: koksailing op hotmail.com of anders uiterlijk op de briefing. 
Voor meer informatie zie onze website www.lauwerszee.nl onder activiteiten.

Verstuurd vanaf mijn iPhone
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <http://sigmund.vandervlis.nl/pipermail/garnalennet/attachments/20180826/e9b92f76/attachment.html>


Meer informatie over de Garnalennet maillijst