[Garnalennet] baggeren Lauwersmeer

Janny en Gerard indeweer op hetnet.nl
Do Dec 11 17:04:57 CET 2008


Hallo Garbnalen,

Hierbij integraal de brief die wij, n.a.v. de informatie die wij vorige week kregen, aan Rijkswaterstaat hebben gestuurd.

 

Geachte heer Struik, 



 

Van A naar een beetje…. Dat klinkt dramatisch, maar is wel de wijze waarop in watersportkringen uw plan om alleen de hoofdgeulen op het Lauwersmeer te baggeren wordt opgevat.

 

Heel veel jaren (vanaf 2003 ook met schriftelijke meldingen aan de volgens ons verantwoordelijke overheden) hebben we vanuit het Watersportverbond gezocht naar de voor vaardiepten verantwoordelijke organisatie in Nederland. Daarbij zijn we van het beroemde kastje naar de muur gestuurd. Natuurlijk werd in de loop der tijd wel het een en ander duidelijk. Maar met alleen maar: “Nee, wij zijn niet verantwoordelijk” is het meer niet dieper geworden en verondiept het steeds verder. 

Eindelijk bleek Rijkswaterstaat de organisatie die zich verantwoordelijk voelde voor het baggeren van wat toen genoemd werd “de bak”, het hele meer tot de oude grens van 1.30 meter zou op diepte worden gebracht. (november 2005). Vrij snel daarna werd deze toezegging weer teruggetrokken. 

Tot onze verbazing kwam in 2006 een kaart met gepeilde diepte op het meer en de definitieve toezegging van Rijkswaterstaat Buitenpost op tafel. Op een avond met de gezamenlijke watersportverenigingen aan het meer (18-4-2007) is zelfs uitgebreid ingegaan op de aanpak van dit baggerwerk, waarbij nog een paar hobbels overwonnen zouden moeten worden. Bijvoorbeeld t.a.v. de depots van bagger rondom Senneroog. De suggestie van één van de aanwezigen om de bagger op het eilandje zelf te deponeren werd grif overgenomen.

Via de provincies Groningen en Friesland werd ons maanden later duidelijk dat ook deze afspraak niet zou worden nagekomen…

 

Mw. Tjoelker, RWS Buitenpost, meldde in het betonningsoverleg met RWS op 14 november j.l. te IJmuiden dat RWS gaat baggeren op het Lauwersmeer, maar dat het alleen de hoofdgeulen betreft. De werkzaamheden zullen al op 15 december worden begonnen. Dat juichen we zeer toe. Immers: De Staande Mast Route door Nederland is hiermee weer voor dit traject bruikbaar gemaakt voor die jachten waar deze route voor is bedoeld.

Maar Mw. Tjoelker meldde dat alleen de hoofdgeulen worden gebaggerd. Een verdere toelichting waarom verdere werkzaamheden niet worden uitgevoerd werd niet gegeven.



Deze beperking tot baggeren van alleen hoofdgeulen is zeer betreurenswaardig. Want voor de watersport op het Lauwersmeer is het hele gebied, inclusief de nevengeulen, zeer aantrekkelijk om te varen. Dat wordt elk jaar slechter, dus steeds meer boten moeten afhaken. Daarom vertrekken boten, die dit gebied van oorsprong als vaargebied hebben, intussen van het meer omdat alleen in de hoofdgeulen varen te beperkend is geworden. Ook is het de verwachting dat eigenaren van jachten bij schade door vastlopen claims zullen indienen bij Rijkswaterstaat.

 

Wij vragen u bij deze ons duidelijk aan te geven waarom Rijkswaterstaat uiteindelijk heeft besloten alleen maar de hoofdgeulen te gaan baggeren.





Zoals jullie wel begrijpen, we zijn blij dat er iets gebeurt, maar weer wordt de verantwoordelijkheid die RWS heeft niet aangepakt: zij zijn net zo goed verantwoordelijk voor de diepte op het verdere meer. Dat laten ze zitten (letterlijken figuurlijk).

De consequenties gaan verder dan je denkt: de Provincies Groningen en Fryslan, de gemeenten Dongeradeel, Kollummerland en De Marne waren overeengekomen de aanlegplaatsen op het meer, die ook aan zwaar achterstallig onderhoud lijden, te vervangen. Maar zij zouden wel eens af kunnen gaan haken af als de nevengeulen, dus de stukken achter de eilandjes etc., niet diep genoeg meer zijn voor de meeste jachten die normaler wijze op de eilandjes zouden willen liggen.



We hebben wel begrip voor het standpunt van de gemeenten en provincies.



Groeten, Janny du Bois.


-- 
Ik gebruik de gratis versie van SPAMfighter.
12896 spam-mails zijn er tot op heden geblokkeerd.
Wij zijn een gemeenschap van 5,7 miljoen gebruikers in strijd tegen spam.
Download de gratis SPAMfighter via deze link: http://www.spamfighter.com/lnl
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is verwijderd...
URL: http://sigmund.vandervlis.nl/pipermail/garnalennet/attachments/20081211/14a0f251/attachment.htm 


Meer informatie over de Garnalennet maillijst