[Garnalennet] sluiting van gebieden in 2010
Janny en Gerard du Bois
indeweer op hetnet.nl
Wo Nov 4 14:17:00 CET 2009
Beste mensen,
Het ministerie van LNV heeft weer de jaarlijkse ronde van te heropenen en te sluiten gebieden middels art.20 NB-wet achter de rug en de aankondiging van afsluitingen staat vandaag in de Staatscourant n deze zullen ook zo in de kaarten van 2010 gepubliceerd worden.
Mocht het je interesseren, lees dan het onderstaande.
Het hele stuk is te lang voor het Garnalennet, maar de voor ons belangrijkste stukken heb ik eruit gehaald en zijn hieronder beschreven.
Groeten, Janny du Bois
A: de ecologische betekenis van de gebieden
Zeehonden: Om het belang van een gebied voor zeehonden aan te geven wordt niet alleen gekeken naar aantallen die in een gebied worden aangetroffen en naar het aantal jongen dat in een gebied wordt geboren, maar indien relevant ook naar de betekenis die een gebied voor zeehonden kan hebben (bv. rustplek om te verharen) in een bepaald deel van de Waddenzee.
Vogels: Om het belang van een gebied als hoogwatervluchtplaats voor vogels aan te geven wordt gerefereerd aan de internationale populatie. In de SOVON-rapportage worden de soorten genoemd waarvan over de afgelopen vijf jaren een gemiddeld seizoensmaximum van minimaal 0,1 % van de internationale populatie in het betreffend gebied is geteld. In deze uiteenzetting nemen we dit niet helemaal over maar noemen we alleen die soorten waarvan in een gebied meer dan 0,3 % is geteld ("van groot belang"). Een gebied noemen we voor een soort van zeer groot belang als meer dan 1 % van de internationale populatie is geteld.
Van de broedvogels wordt aangegeven welk deel van de Nederlandse Waddenpopulatie in een bepaald gebied is geteld.
Deze beschrijving van het ecologisch belang van de gebieden is al eerder meegestuurd aan de Klankbordorganisaties bij het concept wijzigingsbesluit zoals toegezonden op 29 september jl., samen met de rapporten met ecologische informatie van IMARES en SOVON.
B: Ingediende zienswijzen en de reactie van LNV hierop
Op het eerste wijzigingsvoorstel van LNV, besproken in de Klankbordgroep vergadering op 26-08-09, heeft LNV diverse bezwaren en opmerkingen ontvangen. Ook op het concept-besluit, conform de Leidraad voor zienswijze toegestuurd aan de Toeristische Organisaties Waddenzee op 29 september jl., heeft LNV enkele zienswijzen en bezwaren ontvangen. Per gebied wordt aangegeven hoe de ontvangen reacties en de daarin beschreven belangen zijn gewogen.
LNV past gebiedssluiting toe na een afweging van het belang van een gebied voor beschermde natuurwaarden, en de kans op en de gevoeligheid voor verstoring.
Ter wille van deze afweging wil LNV het komend seizoen werken met de mogelijkheid van voordracht van gebieden door zowel de klankbordgroep als de terreinbeheerders op basis van monitoringinformatie, eventueel aangevuld met eigen informatie, voor opname in of afvoeren van de lijst van rustgebieden in de Waddenzee, indien er nog onvoldoende zekerheid bestaat over de kwalificatie van betreffend gebied voor openstelling dan wel sluiting. Is die zekerheid er wel, dan kan direct de in de Leidraad beschreven procedure voor openstelling dan wel sluiting worden gevolgd.
Deze uiteenzetting heeft betrekking op de volgende gebiedscategorieën:
1. Opheffing bestaande artikel 20-gebieden (Kornwerderzand)
2. Nieuwe artikel 20-gebieden (Den Oever Leidam)
3. Wijzigingen bestaande artikel 20-gebieden (Jacobsruggen, Simonszand en Groene Strand Ameland)
4. Grenscorrecties ten gevolge van natuurlijke dynamiek (Rottumerplaat, Boschwad/ Schild/ Lauwerswal, Horsbornzand, Oostpunt Schiermonnikoog, en Simonszand)
5. De in augustus 2009 voorgedragen nieuwe gebieden die niet worden aangewezen (Engelschhoek, Den Oever Schor)
6. Bestaande artikel 20-gebieden waarvan de toegangsbeperking ongewijzigd blijft.
3. Wijzigingen bestaande artikel 20-gebieden
3.2 Simonszand
Het huidige gebied Simonszand is aangewezen ter bescherming van zeehonden. Het is gesloten van 15/5 tot 1/9. Het Simonszand bestaat uit twee samenhangende platen (Simonsrif en Simonsplaat) die afhankelijk van de waterstand te onderscheiden zijn of één geheel vormen.
Dit artikel 20-gebied wordt als volgt gewijzigd:
De toegangsbeperking wordt vanwege de functie van hoogwatervluchtplaats uitgebreid tot sluiting gedurende het gehele jaar tijdens de periode van 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater, gemeten te Lauwersoog. De toegangsbeperking heeft betrekking op het gebied aangegeven in figuur 4 (blauwe contour).
Het gebied heeft een zeer groot belang als hoogwatervluchtplaats (HVP) voor o.a. Zilverplevier, Wulp, Kanoet (gemiddeld seizoensmaximum 1,2 % van de internationale populatie), Bonte strandloper (1,4 % van de internationale populatie), en Drieteenstrandloper (1,6 % van de internationale populatie).
De afgelopen jaren is het Simonszand door natuurlijke dynamiek lager komen te liggen. Het droogblijvend oppervlak bij vloed neemt hierdoor af. Juist hierdoor neemt de betekenis van het gebied als HVP nog toe.
Het gebied wordt bovendien regelmatig verstoord door recreanten. Daarom is sluiting van het gebied om de kwetsbare natuurwaarden te beschermen wenselijk.
Zienswijzen
Door de gezamenlijke wadlooporganisaties is aangegeven dat Simonszand een belangrijke plaat is waarnaar en waarvandaan wadlooptochten worden georganiseerd.
Door het Watersportverbond is aangegeven dat met name voor zeekanoërs, droogvallers en wadlopers dit een belangrijk gebied is.
Door productschap Vis is aangegeven dat Simonszand een van de laatste plekken is waar vissers uit Lauwersoog en Noordpolderzijl terecht kunnen.
Reactie LNV
Uit vogeltellingen blijkt dat het Simonszand van grote internationale betekenis is als HVP.
Ook worden bezoeken aan en bij het gebied jaarlijks gemonitord zodat er een goed beeld is van betreding en verstoring. Waarnemingen van de Vogelwacht Rottumerplaat over de afgelopen vier jaren laten zien dat in de huidige situatie het oostelijk deel van Simonszand regelmatig wordt bezocht door wadlopers en kanovaarders en er regelmatig wordt drooggevallen.
Regelmatig constateert de vogelwacht dat betreding voor (grote) verstoring van vogels en soms ook zeehonden zorgt.
Kanoërs: jaarlijks bezoekt een aantal kanoërs het gebied, meestal met overnachting in tenten (waarnemingen vogelwacht 2006: 76, 2007: 8, 2008: 43, 2009: 23). Wadlopers: de afgelopen vier jaar constateerde de vogelwacht jaarlijks diverse wadlooptochten naar Simonszand. Wadlopers komen aan tijdens laag tij en worden over het algemeen uiterlijk rond drie uren voor hoogwater weer opgehaald. Een enkele maal blijven ook enkele wadlopers een tij over of overnachten.
Droogvallers: de vogelwacht telde de afgelopen 4 jaar tussen de 13 en 47 droogvallende schepen per jaar bij Simonszand. Met name wordt vanaf droogvallende schepen veel gewandeld, ook met (loslopende) honden. Schepen liggen regelmatig een hele dag of overnachten, zijn dus ook hele eb en vloed cycli aanwezig.
LNV concludeert dat de regelmatig voorkomende aanwezigheid bij / op Simonszand de HVP-functie verstoort. Om verstoring van de aanwezige natuurwaarden te voorkomen is sluiting gedurende de hoogwaterperiode nodig. Dit betekent dat betreding van de plaat binnen de gesloten periode niet mogelijk is. Ankeren en droogvallen buiten de artikel 20-begrenzing, en/of buiten de gesloten periode blijft wel mogelijk.
Wadlopers: Na overleg met het Wadloopcentrum Pieterburen is geconstateerd dat de georganiseerde wadlooptochten kunnen blijven plaatsvinden omdat de aangegeven begrenzing van de HVP hiervoor voldoende ruimte laat aan de zuidoosthoek. Het is verantwoordelijkheid van de wadlooporganisaties om er op toe te zien dat de wadlopers niet binnen de gesloten periode het gesloten gedeelte van de plaat oplopen.
Visserij: het te sluiten HVP-gebied betreft geen mogelijke visgronden.
4. Grenscorrecties ten gevolge van natuurlijke dynamiek
De Waddenzee is een dynamisch gebied. Van nature kan de ligging van platen en geulen aanzienlijk verschuiven door de natuurlijke dynamiek.
Van de volgende gebieden wordt op enkele punten de begrenzing gecorrigeerd om de grenzen weer te laten samenvallen met de actuele ligging van geulen en platen:
Rottumerplaat, Boschwad/ Schild/ Lauwerswal, Horsbornzand, en Oostpunt Schiermonnikoog. Zie bijgevoegde figuren 5 t/m 7.
Ook het vanwege het belang voor zeehonden gesloten gebied van Simonszand wordt vanwege natuurlijke dynamiek iets aangepast (zie figuur 4).
6. Bestaande artikel 20-gebieden waarvan de toegangsbeperking ongewijzigd blijft (uitgezonderd de grenswijzigingen vanwege natuurlijke dynamiek zoals beschreven onder 4).
6.1 Blauwe balg
Het huidige gebied Blauwe balg is aangewezen ter bescherming van zeehonden en vanwege de HVP-functie voor vogels. Het noordoostelijke deel is gesloten van 1/4 tot 1/9. Het zuidwestelijke deel is gesloten van 15/5 tot 1/9.
Het noordoostelijk deel van de Blauwe balg is van grote betekenis voor zeehonden. Dit is het deel dat gesloten is van 1/4 tot 1/9. In dit gebied bevinden zich tot vele honderden zeehonden
langs de randen van de Blauwe balg en het Borndiep.
Ook is het noordoostelijk deel van grote betekenis als HVP, met o.a. jaarlijks hoge aantallen Zilverplevieren, Kanoeten, Bonte strandlopers en Rosse grutto's.
Zienswijzen
Het Watersportverbond verzoekt om de oostelijke ingang breder te maken, en verzoekt om doorvaart bij hoogwater door het zuidelijk deel van het gebied mogelijk te maken.
Reactie LNV
In het noordelijk deel liggen veel zeehonden, waaronder veel langs de oostelijke geulrand. Ook is dit een belangrijke HVP. Het verkleinen van de artikel 20-contour vergroot het risico van verstoring en is met het oog op de rust in dit liggebied / HVP niet wenselijk.
Het zuidwestelijke deel is gesloten van 15/5 tot 1/9. Dit gebied heeft geen functie als HVP. Jaarlijks houden zich in dit gebied meer dan honderd zeehonden op. Voor de zeehond is dit ook een belangrijk geboortegebied. Verspreid in het zuidwestelijk gebied worden beduidend meer jonge zeehonden geboren dan in het noordelijke gebied, jaarlijks 20 tot 25. Het verschilt enigszins per jaar waar de dieren in dit gebied liggen. Dit is afhankelijk van de natuurlijke dynamiek. Hoofdzakelijk zijn de zeehonden te vinden langs of in de buurt van de geul die vanuit het Oosterom richting de Kromme balg loopt.
Verkleining van het gesloten gebied of het toestaan van doorvaart door de genoemde geul, zoals verzocht door het Watersportverbond, zal waarschijnlijk gedurende de werp- en zoogperiode voor verstoring en het verjagen van dieren uit dit gebied zorgen. Verandering van de toegankelijkheid is daarom niet wenselijk.
6.2 Koffieboonenplaat
De Koffieboonenplaat is aangewezen ter bescherming van zeehonden en als broed- en HVP-gebied voor vogels. Het gebied is gesloten van 15/3 tot 1/11.
Het gebied herbergt jaarlijks groepen van meer dan 80 zeehonden.
De strandhaak aan de oostpunt van Terschelling is van zeer grote betekenis als HVP, met o.a. jaarlijks zeer hoge aantallen Scholekster, Zilverplevier, Kanoet (gemiddeld seizoensmaximum 1,7 % van de internationale populatie), Drieteenstrandloper, Bonte strandloper, Rosse grutto (1 % van de internationale populatie), en Zilvermeeuwen.
Als broedgebied is de Koffieboonenplaat van grote betekenis met name voor Eidereend, Scholekster, Bontbekplevier, Strandplevier, Noordse stern, en Dwergstern.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.4 Rottumeroog/ Rottumerplaat/ Boschwad-Schild
Rottumeroog en -plaat zijn aangewezen ter bescherming van zeehonden en als rust-, broedgebied en HVP. voor vogels. Beide gebieden zijn het gehele jaar gesloten.
Boschwad-Schild is aangewezen is aangewezen ter bescherming van de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
Imares geeft aan dat het belang voor zeehonden van dit gebied zeker gelijk is aan de voorgaande jaren. In de gebieden Rottumeroog, Rottumerplaat, Boschwad/Schild/Lauwerswal en Horsbornzand samen worden jaarlijks ongeveer de helft van alle Nederlandse jonge zeehonden geboren.
Voor vogels is het gebied van (zeer) groot belang als HVP, met name voor Scholekster, Bontbekplevier, Zilverplevier (gemiddeld seizoensmaximum 3,3 % van de internationale populatie), Kanoet (3,1 %), Drieteenstrandloper, Bonte strandloper (2,5 %), Rosse grutto, Wulp (1 %), en Zilvermeeuw.
Daarnaast is het gebied van groot belang als broedgebied, o.a. voor de volgende soorten: Eider (gemiddeld 7 % van de NL Waddenpopulatie), Bontbekplevier (1 %), Strandplevier (6 %), Noordse stern (2 %), en Dwergstern (6 %).
Zienswijze
Het Watersportverbond verzoekt om het zuidelijk deel van Rottumerplaat vrij te geven, in elk geval om de doortocht naar het Noorden (via het Boschwad naar het Schild) mogelijk te maken.
Ook verzoekt het Watersportverbond om de westgrens van het gebied Rottumeroog naar het oosten op te schuiven, om de toegang tot het Schild te verbeteren. Tenslotte verzoekt het watersportverbond om de noordoostpunt van het gebied Rottumeroog te verkleinen zodat de geul Sparregat oostelijk van Rottumerplaat, liggend in het gebied Horsbornzand, toegankelijk wordt buiten de gesloten periode van het Horsbornzand.
Reactie LNV
Juist langs de genoemde geul het Schild liggen sinds jaar en dag veel zeehonden. Het Schild is bovendien een belangrijk werp- en zooggebied. Om deze natuurwaarden te beschermen is verkleining van het artikel 20-gebied, zoals verzocht door het Watersportverbond, ongewenst.
De geul tussen Rottumeroog en Rottumerplaat (het Schild) is bij de huidige ligging van de gesloten gebieden buiten de gesloten periode goed toegankelijk. Het Sparregat loopt dicht langs Rottumeroog. Verruiming van de toegankelijkheid van deze geulen door de grens bij Rottumeroog te verleggen zal waarschijnlijk recreatieverkeer en droogliggers aantrekken. Dit zou de functie van Rottumerplaat als HVP onder druk zetten en is daarom ongewenst.
6.5 Brakzandstergat
Het gebied is gesloten vanwege het belang voor de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
Het Brakzandstergat herbergt jaarlijks enige tientallen zeehonden. Ook wordt er jaarlijks een aantal jongen geboren.
Zienswijzen
Het Watersportverbond verzoekt om het gebied bij hoogwater toegankelijk te maken. Ook verzoek om de ingang van de geul vrij te geven.
Reactie LNV
Hoewel de aantallen in vergelijking met andere gebieden niet hoog zijn, is dit in dit kombergingsgebied en daarmee voor de spreiding van de zeehond over de Waddenzee een belangrijke plek. Rust in het gebied tijdens werp- en zoogperiode is belangrijk. De zeehonden liggen langs de noordrand van de geul. Bij regelmatige scheepvaart door de geul in de kwetsbare periode zal waarschijnlijk de betekenis van dit gebied voor zeehonden afnemen.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.6 Dantziggat (Hoge Wier)
Het gebied is gesloten vanwege het belang voor de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
Het Dantziggat herbergt jaarlijks een groot aantal zeehonden. Jaarlijks ook worden hier vele tientallen jonge zeehonden geboren. Voor de Waddenpopulatie is dit een erg belangrijk gebied. Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.7 Doove Balg
Het gebied is gesloten vanwege het belang voor de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
De aantallen zijn in vergelijking met andere gebieden niet hoog. Waarschijnlijk speelt verstoring hierbij een rol. In dit kombergingsgebied en daarmee voor de spreiding van de zeehond over de Waddenzee is dit wel een belangrijke plek.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.8 Eilanderbalg
Het gebied is gesloten vanwege het belang voor de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
In het gebied Eilanderbalg is recent het aantal zeehonden teruggelopen. Mogelijk is verstoring in dit gebied hiervan mede de oorzaak.
LNV zal het komende jaar extra monitoren in welke mate verstoring in dit gebied optreedt en eventueel aan de hand hiervan bepalen of het in stand houden van dit artikel 20-gebied gewenst is.
6.10 Holwerderbalg
Het gebied is gesloten vanwege het belang voor de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
De Holwerderbalg wordt jaarlijks gebruikt door vele honderden zeehonden. Ook worden hier jaarlijks tientallen jongen geboren.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.12 Oude Zuid Meep
Het gebied is gesloten vanwege het belang voor de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
Het gebied herbergt jaarlijks meer dan honderd zeehonden. Jaarlijks ook worden hier tientallen jongen geboren. Deze liggen met name langs de noordwestelijke bank en meer verspreid ook in het oosten en zuiden.
Zienswijze
Het watersportverbond verzoekt om het noordelijk deel, de geulen Franekergat en de Oude Zuid Meep, vrij te geven.
Reactie LNV
Juist langs de genoemde geulranden ligt het grootste deel van de zeehonden in dit gebied. Regelmatige recreatievaart in deze geulen in de werp- en zoogperiode zou de functie van dit gebied voor zeehonden waarschijnlijk ernstig aantasten.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.14 Vierhuizergat
Het gebied is gesloten vanwege het belang voor de zeehond en is gesloten van 15/5 tot 1/9.
Het gebied Vierhuizergat herbergt jaarlijks een aantal tientallen zeehonden. Daarnaast worden er jaarlijks enkele tientallen jongen geboren. De dieren zoeken waarschijnlijk juist dit gebied op vanwege de rust die er heerst.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.15 Boschplaat
Het gebied is gesloten vanwege het belang als rust- foerageer- en broedgebied voor vogels en is gesloten van 15/3 tot 15/8.
Het gebied heeft een belangrijke functie als broedgebied voor diverse soorten, waaronder voor Strandplevier en voor Bontbekplevier. Voor plevieren geldt een verbeterdoelstelling volgens het Aanwijzingsbesluit. Verstoring in het gebied door betreding in de broedperiode betekent dat de betekenis als broedgebied waarschijnlijk zal afnemen.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk.
6.16 Oerd/Hon
Het gebied is gesloten vanwege het belang als rust- foerageer- en broedgebied voor vogels. Het gebied is gesloten van 15/3 tot 15/9.
Voor de vogels die zich bevinden op de oostpunt van Ameland zijn het Oerd en de Hon een samenhangend gebied. Als HVP is het Oerd o.a. van groot belang met name voor Lepelaars (gemiddeld seizoensmaximum 1,5 % van de internationale populatie). Als broedgebied zijn beide gebieden samen van zeer groot belang voor Lepelaar (6 % van de Waddenpopulatie), Bruine kiekendief (3 %), Kleine mantelmeeuw (9 %), Velduil (4 %), en Tapuit (9 %).
Verstoring in het gebied door betreding in de broedperiode betekent dat de betekenis als broedgebied waarschijnlijk zal afnemen.
Verandering van de toegankelijkheid van dit gebied is daarom niet wenselijk. Eerder zou bezien moeten worden of uitbreiding van de begrenzing richting het oosten wenselijk is om de natuurwaarden in dit gebied te beschermen.
6.17 Rif
Het gebied is gesloten vanwege het belang als hoogwatervluchtplaats voor vogels. Het gebied is het gehele jaar gesloten van 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater. Indien zich op het Rif een kolonie vogels vestigt om er te broeden, dan zal dat specifieke gedeelte in het veld worden gesloten middels hierop gerichte bebording.
Als HVP is het Rif o.a. zeer belangrijk voor Eidereenden (gemiddeld seizoensmaximum 0,5 % van de internationale populatie), Scholekster (0,5 %), Zilverplevier (0,4 %), Kanoet (1,5 %), Drieteenstrandloper (1 %), Bonte strandloper (0,9 %), Rosse grutto (0,9 %), en Wulp (0,6 %).
Zienswijzen
Het Watersportverbond verzoekt om terug te gaan naar de afsluiting van vóór 2008. Ook heeft het Watersportverbond gevraagd om in elk geval de gesloten periode te verminderen tot 2 uur voor en na hoogwater.
Reactie LNV
In het aan 2008 voorafgaande aanwijzingsbesluit 2006 is voor het Rif vanwege de broed- en HVP-functie een toegangsbeperking (gehele sluiting) aangegeven van 15 mei tot 1 augustus.
In 2008 is besloten dat ten aanzien van bescherming van broedvogels, het Rif pas gesloten hoeft te worden als dit op grond van de actuele situatie nodig is. In sommige seizoenen komt er door stormen en dergelijke van het broeden niet veel terecht. Dan is sluiting om broedvogels te beschermen ook niet nodig. Dit "maatwerk" kan worden toegepast door de aanwezigheid van vogelwachters op de Engelsmanplaat. Als die een broedvogelkolonie waarnemen, wordt alsnog het betreffende deel tijdens de broedperiode gesloten. Dit blijkt in de praktijk goed te werken.
LNV vindt het daarom niet nodig om voor broedvogels terug te gaan naar het strengere beschermingsregime van voor 2008.
In 2008 heeft LNV tevens besloten het Rif vanwege de HVP-functie te sluiten van 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater. Hierover is tijdens het bezoek van LNV, SBB en Wadvaarders aan het Rif in mei 2009 afgesproken dat het westelijk deel van het Rif toegankelijk zou zijn voor droogvallende schepen. Ook zouden op dit westelijk deel afzonderlijk vogeltellingen worden uitgevoerd om de functie van HVP apart voor het westelijke deel te kunnen monitoren. Tenslotte zou LNV wijziging van de toegankelijkheid van dit gebied aan de Wadvaarders doorgeven indien dit nodig zou zijn vanwege aanwezigheid van een HVP of van broedvogels.
LNV heeft besloten om voor het komende seizoen dezelfde werkwijze te volgen voor het westelijke deel van het Rif. Dit betekent dat op de hydrografische kaart de contour van het artikel 20-gebied gehandhaafd blijft, maar dat het westelijke deel van het Rif toegankelijk is voor droogvallende schepen. De grens van dit deel zal in het veld worden gemarkeerd. Dit westelijk deel zal opnieuw apart door de vogelwachters worden gemonitord. Als zij de aanwezigheid van een HVP of van broedvogels waarnemen, zal alsnog de toegang tot dit westelijke deel worden beperkt. LNV zal hiervan tijdig melding maken.
Tijdens de expertbijeenkomst over de artikel 20-gebieden is uitgebreid gesproken over de gewenste periode van sluiting van een HVP. De deskundigen van de expertgroep gaven aan dat het onverstandig is om de gesloten periode te verminderen en adviseren om voor alle HVP's een sluitingsperiode aan te houden van 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater. Het verslag van de expertbijeenkomst is aan de Klankbordorganisaties toegezonden op 29-09 jl.
LNV gaat dus conform het advies van de expertgroep niet over tot de gevraagde vermindering / verkorting van de gesloten periode.
.
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is verwijderd...
URL: http://sigmund.vandervlis.nl/pipermail/garnalennet/attachments/20091104/175b16e4/attachment.htm
Meer informatie over de Garnalennet
maillijst